Barnets fod
Foden består af 26 knogler, 33 led og 100 muskler, fedtpuder, sener og nerver. Børns knogler indeholder mindre kalk og mere bindevæv, end voksnes knogler.
Derudover er knogle hinden meget tykkere og derfor også stærkere end hos voksne. Det betyder, at børneknogler er mere eftergivelige. Barnets vækstlinjer findes ved enderne af rørknoglerne (epifyserne, det er her knoglens længdevækst sker).
Rørknogler er en typisk knogle formet som et hult, lukket rør. I foden er mellemfodsknogler og tæer rørknogler Knoglernes bløddele udgøres af benhinden, ledbrusken og marven.
Foden er vores vægtbærende lemmer, der danner kontakt til underlaget. Med andre orde fødderne er kroppens fundament og har derfor stor betydning for kroppens holdning og gang, løb. som nævnt før er børns knogler, led bløde og eftergivelig, med vi må ikke glemme fødderne skal vare hele livet. Derfor er det vigtigt, at fodens knogler og muskler får lov til at udvikle sig frit og uden begrænsninger.
Hvis de små fødder kommer i for små strømper og sko, vil foden have tendens til at forme sig efter evt. strømper og sko, og muligvis medfører alle slags problemer i fremtiden. Derfor er det vigtigt man fra start af er opmærksom på sine børns fødder og hvordan musklerne udvikler sig i takt med barnets udvikling.
Småbørn, 0 til 2 år fødder vokser i ryk. I de først 2 år vokser foden ca. 2 cm om året, hvilket svarer til næsten en halv skostørrelse hver anden måned. Foden er meget blød og fleksibel.
Knoglerne er endnu ikke "forbundet", og svangen er endnu ikke udviklet der er meget fedtvæv og underudviklet muskelvæv, som giver foden et ’platfodet’ udseende. En bred forfod er karakteristisk for denne aldersgruppe.
Undgå for små strømper!
Allerede før barnet hopper i sine første sko, bør men tage hensyn til de små fødder. Sokker, strømper, strømpebukser og sparkedragter, skal have god plads til, at foden kan strækkes ud. Ikke mindst i staten hvor foden vokser i stærkt, og da foden er meget blød og eftergivende, gør det ikke ondt på babyen, hvis fødderne i sparkedragen ikke levere den fornødne plads. Men det kan resultere i en fejlstilling, hvis barnet konstant har for stramme sokker eller lignede, der tvinger foden ind i en uhensigtsmæssig stilling.
Passer sparkedragt først når den strammer om fødderne, kan det problem løses ved, at klippe de indbyggede fødder af og tage et par strømper, i den rigtige størrelse. Babytøjfirmaer, og sportstøjsproducenter laver sko til helt små børn, der slet ikke har lært at gå. Så længe de ikke klemmer. er det ok at have på ved enkeltstående lejligheder, men som udgangspunkt der ikke går udendørs, ikke have fodtøj på. Inden døre er tykke sokker med evt. skridsikre dupper under helt fint, når barnet tager sine første skridt.
Ligesom det er vigtigt med plads til babyfødderne, må det større barns strømper naturligvis heller ikke stramme.
Fra 2- 3 år alderen vokser den ca. 1,5 cm om året, eller en skostørrelse hver tredje måned. Herefter vokser foden heldigvis langsommere med ca. 1 cm om året indtil 13-15 års alderen.
Det siger sig selv, at når fødderne vokser så hurtigt, skal børneskoenes og strømper størrelse kontrolleres flere gang årligt. Og dette er især vigtigt for mindre børn, fordi nerveenderne i fødder endnu ikke er fuldt udviklede, og fordi de kan have svært ved at meddele om skoene strømperne strammer eller ikke.
Børn, 3 til 7 år
Foden er fortsat blød og fleksibel. Svangen er nu ved at blive udviklet på samme måde som musklerne. Fodens form begynder at blive smallere, men forfoden er stadig bredere i forhold til en voksen fod.
Større børn, 8 til 12 år
Noget af fleksibiliteten er væk, men foden er stadig meget følsom overfor tryk. Svangen er næsten fuldt udviklet, hvilket giver foden en mere voksen form. Forfoden er dog stadig forholdsvis bred.
Se efter når du køber sko : lette bløde og fleksible materialer, der giver foden maksimal bevægelighed. f.eks. bør der ikke være svangstøtte! Det skyldes, at musklerne i svangen udvikler sig bedre uden støtte. En lav hælhøjde fordeler kropsvægten jævnt over størstedelen af sålen, hvorimod højere hæle kun belaster forfoden. Lukkesystemet bør være justerbar, så det omslutter foden perfekt og holder hælen på plads. Her tænkes på snørebånd, velcrolukning eller sandal remme.
En barnefod er ikke blot en mindre udgave af en voksenfod. I løbet af de første 18 års vækst ændres alt i forbindelse med fodens form, proportioner og struktur
Tænk over sko formen
skelet er overraskende nemt at deformere, ikke bare som baby og barn, men også når vi holder op med at vokse. Når vi siger, det er ekstra vigtigt, at børn går i godt fodtøj, er det simpelthen, fordi vores fødder skal holde hele livet. Så jo bedre en start de får, jo længere fungerer de. Derfor brug din sunde fornuft, når du køber sko til dit barn. Allerførst skal vi se på barnets fod. Hvilken facon har foden? Er den lang eller kort, bred eller smal, buttet eller fin?
Der kan ikke anbefales et mærke, som alle kan gå med. Derfor kan der ikke f.eks. ikke siges, at Angulus eller Ecco altid er et godt bud, for det kommer fuldstændig an på, hvordan den fod, der skal i skoen, er formet.
Det duer ikke at klemme små, buttede fødder ned i en smal sko. For smalt fodtøj kan på længere sigt resultere i knyster og hammertå, samt hvor en af tæerne fortrænges og lægger sig oven over de andre fire.
En brede, fodformede sko er helt forkert, til smalle fødder, der vil foden arbejde uhensigtsmæssigt, for at kunne få skoen med sig, det er desværre her mange forældre gør en fejl. Da de fleste kan se, foden har brug for plads, men at alt for meget plads i form af for brede sko kan være direkte skadeligt for gangafviklingen, men det er mange forældre slet ikke klar over.
Forestil dig, " dit barn krumme tæerne for at få den brede sko med, hver gang han eller hun tager et skridt". Det bliver altså hurtigt anstrengende.
Fodtøj, der ikke sidder fast på hele foden, gør, at barnet skal arbejde alt for meget med at få fodtøjet med sig. De små tæer skal krummes, hver gang barnet tager et skridt, og det er slet ikke hensigtsmæssigt.
En velfungerende fod elsker at gå frit og mærke de forskellige slags underlag, den bevæger sig henover. Tænk bare på, hvor dejligt det er at gå i bare tæer.
Den ideelle vinterstøvle skal være i stand til at holde vandet ude, men samtidig lade foden ånde. Det hjælper ikke meget, at dit barn kan vandre gennem vandpytter, hvis de små fødder er våde af sved inde i støvlerne.
Omkring spørgsmålet om, hvorvidt pris og kvalitet hænger sammen, når der skal købes børnesko?
Hvis man kigger på pasform, og kvalitetsmaterialer får det nok betydning for slutprisen. Måske bør man vende problemstillingen om og sige, at det ikke er nogen garanti for kvaliteten, at en sko har kostet evt. 850 kr?
Gå efter børnesko i naturmaterialer, men der kommer du jo også an på hvad skoen skal bruges til og hvor længe de skal bruges ad gangen. Der er intet galt i laksko til fest og dans, og nogen kunstmaterialer har nyttige evner så som at transport af fugt eller åndbarhed. Men kunstlæder og plastik giver ikke et godt indeklima for fødderne.
Generelt om køb af fodtøj
For mange forældre er det et mareridt at tage ud og købe sko med deres barn. Det bedste er helt sikkert at have barnet med i butikken, så man kan få den rette vejledning. Et alternativ kan dog også være, at man tegner et omrids af barnets fod, lægge et par millimeter til, klippe skabelonen ud og medbringer den i butikken. Tegn aftrykket om eftermiddagen/aftenen, når foden er størst.
Den rigtige sko skal have form efter en sund og naturlig fod. Man skal tænke på følgende: Den skal være lang nok. Der skal som hovedregel være 15 mm i overskudslængde, så er der også plads til at barnet kan vokse lidt i den. Der skal være højt til ”loftet” foran i skoen. Der må ikke være tryk på tæerne. Der skal være plads til tæerne, specielt skal man være opmærksom på at storetåen ikke bliver trykket ind mod de andre tæer. Hælkappen skal være fast. Skoen skal sidde fast på foden. Gode snørebånd eller velcrolukning eller sandal remme.
Det er virkelig glædeligt, at de fleste forældre er beviste om deres børns fodtøj. De er blevet rigtig gode til at få undersøgt børnene og stille spørgsmål, hvis de barnet bevæger sig mærkeligt, begynder at gå sent eller klager over det gør ondt i benene.
Det er jo vigtigt, at opdage det så tidligt som mulige, hvis barnet har problemer med fødderne og bevægeapparatet. Så man kan sætte ind med, strækøvelser, fodøvelser og det bedst mulige fodtøj, der kan stø evt. indlæg der kan hjælpe barnet .